فیشــــــنگار

وابستگی مرغی

يكشنبه, ۷ ارديبهشت ۱۳۹۹، ۱۱:۲۱ ب.ظ

سال‌هاست که مرغ تبدیل به غذای شادی و عزای ما شده است؛ تقریباْ پای ثابت همه سفره‌ها مرغ است؛ انواع و اقسام غذاهای گرم و سرد، غذاهای جدید و حتی خورش‌ها بر پایه مرغ آماده شده و سفره‌های ما را زینت می‌دهند.

 

اما چرا رد پای مرغ در غذاهای سنتی شهرها و مناطق مختلف کشور دیده نمی‌شود؟ دنده کباب غرب کشور، خورش خلال در کرمانشاه، قیمه نثار قزوین، کوفته تبریز، پیچاق قیمه اردبیل، انواع آش و خوراک ماهی و میگو در جنوب کشور و حتی در فسنجان شمالی ها اثری از مرغ دیده نمی‌شود و از میان گوشت پرندگان از گوشت اردک برای تهیه فسنجان استفاده می کنند.

 

حتی جوجه کباب هم بعدا به منوی غذایی بختیاری ها اضافه شده و اصلی ترین کباب در این مناطق کباب بره است؛ در این مناطق حتی اگر میخواستند از گوشت مرغ استفاده کنند از مرغ های محلی و رسمی استفاده می‌شد که از صفر تا صد غذای آنها دور ریز سفره های مردم است.

 

مصرف و تولید مرغ در کشور از یک زمانی به بعد به صورت کاملاْ غیر عادی میان مردم رواج پیدا کرده است؛ مرغی که نه خودش، نه غذایش و نه روش نگهدای و پرورش آن بومی و سنتی نیست.

 

خوب است بدانیم که مرغ هایی که به دست ما می‌رسند در سه مرحله از سه نسل مرغ لاین و سپس مرغ اجداد و در نهایت مرغ مادر که همان مرغ گوشتی است استحصال می‌شوند؛ همه این اصلاحات ژنتیکی در کشورهای اروپایی صورت گرفته و در نهایت تخم مرغ نطفه دار به ایران صادر می‌شود. نطفه ای که ماحصل چندین دوره اصلاح ژنتیک و نژادی است؛ خوراک این مرغ غالبا ذرت و یا کنجاله های سویا است که همه آنها نیز طی چندین دوره اصلاح ژنتیک و تراریختگی به دست آمده تا جوجه یک روزه را در کمترین زمان و با کمترین مصرف دانه به مرغ مادر تبدیل کنند.

 

تخم مرغ ها در سیکل اول تبدیل به جوجه می شوند و جوجه یک روزه اگر برای صاحبان خود صرفه اقتصادی داشته باشد و زیر چرخ های اقتصاد لیبرالی له نشود باید در 45 روز به مرغ مادر تبدیل شود. این مرغ ها برای رشد سریع تر در شرایطی نگهداری می شوند که کمترین تحرک را داشته باشند تا به وزن مطلوب برسند. این مرغ ها از هرگونه نور آفتاب محرومند و به همین دلیل مواد نه تنها فاقد ویتامین دی و ... هستند بلکه مواد زائد بدن آنها به خاطر کم تحرکی دفع نمی‌شود.

 

درنهایت گوشت هایی به دست می آید که اگرچه حلال هستند اما در سلامت آنها کاملاْ شک و تردید وجود دارد؛ روزی فردی از امام علی (ع) پرسید گوشت کدام یک از پرندگان بهتر است؛ قبل از ایشان فردی دیگر جواب داد مرغ! اما حضرت جواب دادند که نه، مرغ، خوکِ[1] پرندگان است؛ ایشان در ادامه فرمودند گوشت کبوتر نورس بهترین گوشت پرندگان است.

 

مرغی که در شرایط طبیعی رشد کرده باشد جایگاه نازلی در سبد غذایی دینی کشور دارد و بر همین اساس تکلیف مرغهای اصلاح ژنتیک شده با دانه های تراریخته تقریباً مشخص است!

 

بررسی روند ورود مرغ به سفره مردم و مافیای وارداتِ صفر تا صدی چرخه تولید مرغ در کشور بسیار طولانی است اما باید بدانیم همه‌ مراحل تولید همین غذای پر مصرف وابسته به خارج از مرزهای کشور است و این یعنی نا امنی غذای پر مصرف سفره‌های مردم...

 

شاید یافتن گوشت کبوتر نورس برایمان سخت باشد اما چرا به مصرف گوشت‌های مفیدتر مانند بوقلمون، شترمرغ، کبک، اردک، بلدرچین و ... رو نیاوریم که به جرات می‌توان گفت نژاد و غذای آنها کمتر دستکاری شده و به اشتغال هزاران نفر از مردم کشورمان در شهرهای مختلف کمک می‌کند؟

 

نویسنده:‌خانم دچار فیشنگار

دچار:‌ ما چند روزه میخواستیم این مطلب رو بنویسیم اما به صورت اتفاقی طی شیش وعده اخیر همش مرغ می‌خوردیم! بالاخره امشب که مرغ نخوردیم نشستیم و نوشتیمش.

 

 

 


[1] خوک در میان حیوانات به کم تحرکی و تنبلی و همه چیز خواری معروف است.

خانم دچار فیشنگار سبک زندگی

اصلا از وبلاگای دو نفره خوشم نمیاد :)

یاد تیترت میافتم

و اینکه دیگر هیچ نظر خصوصی نمیشه داد

وبلاگای دو نفره هم از شما خوششون نمیاد :)

دو نفره شدن‌ِ وبلاگ مبارک! :)

 

سپاس‌گزارم :)

سلام

قدم نو رسیده مبارک (به هر حال خانوم تازه رسیدن به بیان :)) :)

 

البته گوشت بوقلمون و شتر مرغ و امثالهم هم چربی زیادی دارند و البته قیمتشون هم به نسبت قیمت مرغ بالاتره؛ بلدرچین هم که گوشت زیادی نداره و باید مقداری بیشتری ازش رو بپزید؛ خلاصه با همه‌ی این‌هایی که گفتید و درست هم هستن ولی صرفه‌ی اقتصادی مرغ خصوصا در شرایط الان بیشتره :)

اگه مثلا بوقلمون هم بازار خودش رو پیدا کنه و به تولید انبوه برسه احتمالا قیمتش مناسبتر بشه

چه عکسِ زیبایی!

و چای دغدغۀ عاشقانۀ خوبی ست
برای با تو نشستن بهانۀ خوبی ست

ممنون 🌹🌼

باسلام

کمی از واقعیات نادیده گرفته شده است.

1. ایران الان چرخه‌ی کامل مرغ را دارد. (مادر و لاین و اجداد و ... ) ولی خب، همه ی کشور را پوشش نمی دهد.

 

2. خود همین  جوجه های یک روزه را نیز مردم می توانند در خانه هایشان پرورش دهند. (ما هم مرغ رسمی و هم مرغ صنعتی را امتحان کردیم. با غذای خانگی  و نور و ... )

در یک فضای یک متر  در یک متر، حدود 15 الی 20 مرغ را می توانید در کمتر از دو ماه پرورش بدهید.

 

3. گوشت بقیه ی  پرنده ها هم نقدا گرونه، تا ارزون نشه، تقریبا جایگزینی از سوی مردم غیرممکنه.

۳. بله نیاز به گذر زمان هست
۲. نگهداری یکی دو جوجه توی خونه حیاط دار راحته

با کلیت مطلب موافقم ولی اصلاح شده بودن یا استفاده از مواد تراریخته به معنای بد و مضر بودن نیست! استدلالتون برای نبود ویتامین D هم صحیح نیست! ویتامین D برای جذب شدن نیازی به آفتاب نداره و پیشساز ویتامین D اگر تو رژیم غذایی مرغ باشه؛ از اون طریق به انسان هم میرسه!

 

+ برای هر دو نویسنده وبلاگ آرزوی سلامتی و خوشبختی میکنم

اصلاح نژاد بد نیست ولی باید دید اون نژاد غیر بومی با ذائقه ما سازگار هست یا خیر
در مورد تراریخته و دستکاری شده ژنتیک هم دنیا استفاده از این محصول رو اصلا توصیه نمیکنه و هنوز سلامتش مشخص نیست چون ماده وراثتی دچار مشکل میشه
پیش ساز ویتامین دی هم الگسترول و کلسترول هست که برای تبدیل شدن به ویتامین دی نیاز به نور افتاب داره....

ایول! برای توضیح در حاشیهٔ وبلاگ.

ممنون
بهتر که دونفره شد از اون همه فلسفی بودن خارج میشه:)
ممنون :)

سلام

میبینم که مطالب رفته به سمت بحث مهم تغذیه و سبک زندگی، خیلی هم عالی

 

خدمت خانم دچار فیش نگار هم عرض سلام و خوش آمد، ان شالله که توی بیان بهتون خوش بگذره

 

راستش نظرم اینه که قیمت پایین مرغ در مقایسه با سایر گوشتها بی تأثیر نیست، تصور کنید یه خانواده. معمولی، وسعش میرسه گوشت شترمرغ و گوسفند کیلویی ۱۱۰ تومن رو بخره یا مرغ کیلویی ۱۲تومن؟

البته من بشدت با مرغ مخالفم. هرچند وقت یه بار هم انقلاب میکنم و به حضرت آقا میگم دیگه حق نداری مرغ بخری، و ایشون چند ماه بعد طی یه کودتا، با مرغ میاد خونه!

سلام علیکم. چون خرید مرغ به صرفه است.

من واقعا نمیتونم این مرغ ها رو بخورم، یعنی کلا با ذائقه ام سازگار نیست. همیشه هم به خونواده میگم که لابد یه دلیلی داره وقتی مرغ محلی از یه شخص مشخص تو یکی از روستاهای اطراف میخریم رو میخورم و این صنعتی ها رو نمیتونم بخورم لابد یه دلیل علمی داره که معده ام قبولش نمیکنه.!

ولی واقعا چرا جون آدمها بی اهمیت شده؟! :|

شاید به این خاطر باشه که امروز علم دارد به پول و ثروت خدمت میکند نه به جان و روان آدمی...

عطف به کامنت قبل خب به جای زیر سوال بردن حریم خصوصی و ازادی همدیگه کلا وبلاگ رو حذف کنید. مخاطب کلا گیجه الان.

 

 

سلام عرض میکنم به خانم دچار *-* 

 

گوشت مرغ ارزونتره چون پرورشش صنعتی شده و نتیجه اینکه الان افراد بیشتری به گوشت دسترسی دارن. قدیم هم مرغ بود ولی گرون بود. برا همین مردم نمی خوردن :) 

سلام علیکم. خدا رو شکر تولید مرغای دیگه هم داره صنعتی میشه

واقعا ما چی داریم میخوریم:(

به نظرتون چرا با اینکه میدونیم اوضاع از چه قراره ولی بازم به خوردن مرغ ادامه میدیم؟:(

 

+ورود خانمتون به بیانو تبریک میگم:)

++من از وبلاگای دونفره خوشم میاد:)

سپاسگزارم. ممنون از حسن نظر شما.
+شاید چون گزینه دیگه ای نداریم یا این گزینه سهل الوصول تره

سلام

بسیار مطلب خوب و آموزنده ای بود...

البته منم این نکته رو اضافه کنم که گوشت اردک هم خیلی توصیه نمیشه... چون اردک های متعارف لجن خوار هستن و گوشتشون هم خیلی توصیه نمیشه... تخم شون هم همینطور...

مثلا در حلیت تخم مرغ توی کتاب علامه حسن زاده میخوندم هر چه تخم پرندگان مخروطی تر باشه حلیت بیشتری داره و هر چه مخروطی بودنشون کمتر بشه و به شکل بیضی یا دایره شبیه تر بشه مکروه بودنشون بیششتر میشه و اگر هم کاملا بیضی یا دایره باشن حرام هستن...

تخم اردک نسبت به تخم مرغ مخروطی بودنش بسیار کمتره...

لذا خوردن تخم اردک هم از مکروهات هست...

در شمال بین قدیمی هاش مرسوم بوده برای فسنجان از گوشت اردکهایی با نژادی خاص استفاده میشده که اون اردک ها لجن خوری کمتری داشتن...

 

گوشت شترمرغ و بوقلمون عالیه حاجی... بزن به بدن

سلام ممنون نکته جالبی فرمودید درباره ویژگی تخم پرندگان.
آره گوشت بوقلمون مصرف کردیم و خیلی خوب بوده

حالا دیگه حاج خانم اومده نمی تونم راهت باهات شوخی کنم -__-

جناب آقای فیشنگار نماز روزه‌هاتون قبول و التماس دعا -__-

سپاسگزارم. همچنین طاعات شما هم قبول باشه انشالله

 

از نظر مرغ هیچ وقت تحریم نشدیم چون اگر می شدیم مرغ لاین آرین در شمال کشور دوباره به دوران اوج خود می رسید و قبلا درصد بالای کل کشور رو تامین می کرد. 

مرغ لاین فقط در اختیار چند کشور در دنیاست. 

امیدوارم مسولین بفهمند چند میلیارد خرج کنن برای آرین ارزش داره. 

مرغ لاین یک چیز امنیتی است و هر کسی اجازه دیدنش هم حتی نداره چه برسه داشتنش. و ما داریم و قدر نمی دونیم. 

 

باز مرغ آرین بهتر از این هاست که در بازار عرضه میشه و بزودی انشالله تحرکاتی در این خصوص رخ میده

توی حلال بودنشون شک نیست حتی؟

گوشت کبوتر؟

از تکه آخر حسابی خندیدم....

راجع به نژاد مرغ ها نمیدونستم ولی این وسط عاشق خوردن مرغ های محلی هستم که گهگاهی برامون میفرستن و مامان کامل شکم میگیره و میپزه....درسته زمان زیادی صرف پختش میشه ولی طعم واقعا متفاوتی داره....

گوشت کبک هم میگن خوشمزه است.

فعلا که از همه ی پرنده ها ارزون تره...

بوقلمون و اردک و اینا نمیتونه غذای همه قشری باشه الانم که گوشت قرمز گرون شده جایگزینش فقط مرغه...

بله گوشت مرغ مصنوعی ارزون به دست مردم میرسه

جالب بود . تا بحال در این باره چیزی نشنیده بودم . کنجکاوی مان را برانگیخت !

چقد خوب!دو نفره:)

این حدیث چقد ترسناکه سند داره؟

ممنون.

اینجا را ببینید.

به به!

از کی دو نفره شده فیشنگار؟! :)

جالبن وبلاگای دونفره :))

فقط مشکل اینه ک نمیدونم از کجا بفهمم الان خانوم دچار فیشنگار پاسخ میدن یا خودجناب دچار؟!

جفتشون یک روحن در دو بدن.

چه مطلب جالبی. به همسرتون بفرمایید بیشتر پست بذارن. از پست‌های خودت بهتره.

در لینکدونی قرار گرفت

خیلی ممنون

سلام

ضمن آرزوی قبولی طاعات برای شما و خانواده محترم؛

سلام گرم مارو به همسر محترم برسونید.

 

ما هم برای شما آرزوی سلامتی و خوشبختی داریم. سلام علیکم طاعاتتون قبول

@هلما

اتفاقا منم مرغ محلی نمیتونم بخورم. طعمش برام قابل تحمل نیست. این بر میگرده به ذائقه آدمی. یکی مثلا گاو نمیتونه بخوره ، گوسفند میخوره. یکی اسفناج دوست نداره ، کرفس دوست داره. الزاما ارتباطی به سالم بودن یا نبودنشون نداره

@هلما
کاربران بیان میتوانند بدون نیاز به تأیید، نظرات خود را ارسال کنند.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی